16. 3. 2022

Doba absolutismu

V dnešní době se čím dál více setkáváme s vyhraněnými názory na to, co a jak dělat v rámci zdravého životního stylu. Mnozí z nás se již určitě setkali s pohledy, které byly vyhraněné pouze pro:

  • high-carb dietu
  • keto dietu
  • těžké váhy
  • žádné kardio
  • jenom kardio

A tento seznam může být mnohem delší.


Bohužel ve většině případů chybí komplexní pohled na situaci a celkový kontext. Zkusme si nyní rozebrat jeden typový příklad, kde kontext bude rozhodovat o uplatnění tréninkové metody.

 

Jaký má být cíl jedince?

Pokud jedinec usiluje o zlepšení estetiky těla a zhubnutí, je více méně jasné, že primárním hnacím motorem dané tréninkové metody bude intenzita neboli silový trénink a tzv. HIIT, který v literatuře má největší podporu. Co když ale jedinec bude chtít zlepšit i celkovou funkčnost systému a tím pádem i základní kapacitu kardiovaskulárního systému? Budeme stále vynechávat nízkou intenzitu v tréninku?

 

Trénink v nízké intenzitně napříč jednotlivými modalitami sportu má obrovské benefity v prevenci respiračních onemocnění nebo v eliminaci náchylnosti k onemocnění (imunosuprese). Dále pomáhá při zvyšování krevní plazmy, která ovlivňuje svalový průtok, srdeční výdej či termoregulaci. Nízká intenzita je ve většině případů cílem ke správnému naučení kvality pohybu. 

 

Jak tedy správně zvolit tréninkovou metodu?

Každý trenér má k dispozici širokou škálu nástrojů, ale je nutné vždy zvolit správný nástroj k dosažení cíle jedince. O tom, jestli je něco správné nebo špatné vždy rozhoduje kontext, ne samotná metoda

 

Příklady:

  • Pokud budeme uplatňovat metodu silového tréninku (hypertrofie) s cílem dosáhnutí budování svalové hmoty, v kontextu toho, že jedinec ten samý den měl 2 hodinovou vytrvalostní zátěž, je toto rozhodnutí nešťastné. Většina získaného benefitu z takovéto tréninkové jednotky bude mít totiž minimální efekt kvůli fyziologické interakci mezi vytrvalostní a silovou jednotkou.
  • Pokud u jedince aplikujeme náročný kruhový trénink u kterého sotva popadá dech, neznamená to hned, že efektivně budujeme svalovou hmotu. Kruhový trénink ve vysoké intenzitě může pomoci s kardiovaskulárním rozvojem a pokud obsahuje i velké množství celotělových prvků, tak bude pomáhat zvyšovat srdeční výdej. Pokud ale při daném kruhovém tréninku udělá jedinec na jednom stanovišti více než 30 konstrakcí, tak je jasné, že mechanická intenzita takového tréninku je spíše nízká a nebude produkovat dostatečný mechanický stimul pro to rozvíjet sval z hlediska růstu.
  • Pokud jedinec bude ve stavu hypoglykémie (snížené zásoby cukru), tak jakýkoliv HIIT trénink v daný moment je kontraproduktivní.
  • Pokud jedinec následuje keto dietu, tak strategicky plánovaná nízká intenzita bude naopak napomáhat ke zvyšování efektivity tukového metabolismu.

 

Cílem tohoto článku je upozornit na to, že pokud trenér nevezme při zvolení tréninkové metody celkový kontext jedince, může být jeho metoda neúčinná.

 

Autor: MSc. Matěj Nekoranec

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.