3. 2. 2022

Funkční trénink – a je vůbec něco, co není funkční?

Slovo funkční trénink slyšíme v prostředí fitness až příliš často. V podstatě se nachází v každém marketingovém materiálu téměř každého fitness centra. Nicméně co opravdu slovo funkční znamená? 


Bernardo et al. (2022) se snažil o identifikaci významu slova funkční. A jak to dopadlo? Ucelená definice funkčního tréninku neexistuje. Existuje přes 17 definic a každá tento druh tréninku popisuje jinak. Co z toho vyplývá? 

 

Silový a kondiční trénink musí stát na jasných základech a musí vytvářet jasný stimul toho, o co se v tréninku snažíme. Chceme rozvíjíme kondici, maximální sílu, dynamiku anebo svalovou hmotu? Každý z těchto druhů tréninku má jasné principy, které se musí dodržet, pokud chceme docílit výsledného efektu. Funkční trénink v dnešní době především představuje hybridní a ve vědě neuchopitelný koncept, který stojí na velice vratkých základech.

 

My v PRO Sport Academy jsme advokáti přístupu, který jasně definuje jednotlivé druhy tréninku a nebojíme se pojmenovat věci správným jménem. 

 

Autor: MSc. Matěj Nekoranec

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.