5. 8. 2022

Proč by děti neměly běhat v botách s karbonovou podrážkou

V posledních letech dochází k popularizaci bot s výrazným odpružení a tzv. bot s karbonovým plátem, které nepochybně zvyšují běžeckou ekonomiku a pomáhají jedincům dosahovat lepších časů. Zatímco u dospělých a elitních kategorií je využití daných bot více než pochopitelné, jaké následky nám může způsobit implementace takových bot na úrovni dětských kategoriích do 15 let?


Boty s karbonovou podrážkou jsou charakteristické vysokým odpružením, vyšším heel-to-toe rozdílem a robustní podrážkou. Je nutné zmínit, že níže zmíněné studie se týkají obecně všech bot, které jsou výrazně odpružené a netýkají se pouze tzv. „carbon-plated shoes“.

 

  1. Systematická studie z roku 2011 ukázala, že děti do 16 let, které používají konvenční běžecké boty, v 97 % adoptují pohybový vzorec dopadu přes patu
  2. Studie z roku 2015 ukázala, že v případě použití konvenční běžecké boty s vysokým dropem a výrazným odpružením, se snižuje tzv. windlass effect. Jinými slovy neschopnost elasticity chodidla a kotníku.
  3. Adaptace vazů kotníku a achillovy šlachy kolem 12-15 roku života je klíčový komponentem vývoje atleta. V případě používání karbonových bot dochází pouze k suplování elasticity, ale ne k budování.

 

Autor: MSc. Matěj Nekoranec

Používáme soubory cookies

Soubory cookies využíváme k analýze návštěvnosti, zapamatování preferencí a zlepšování použitelnosti webu. Souhlas udělíte kliknutím na tlačítko "Souhlasím".

Nastavení Souhlasím

Souhlas můžete také odmítnout.